Toen ik gisteren het verhaal hoorde van museumkat Jeroen moest ik onmiddellijk denken aan de ziekenhuiskat Boris van ziekenhuis Ter Gooi in Hilversum. Boris zat en lag vele jaren voor de ingang van het ziekenhuis en was een troostkat voor de bezoekers en de patiënten. Boris kreeg landelijke bekendheid door de prijswinnende documentaire “Wat de kat ziet” waarin de hoofdrol voor Boris was weggelegd.
De makers van die documentaire vroegen de patiënten en bezoekers van het ziekenhuis wat hun relatie was tot Boris. Dat leverde mooie en aandoenlijke verhalen op. Hoewel veel mensen dachten dat Boris een zwerfkat was bleek dat niet het geval. Boris had een baasje en ging elke avond weer naar huis. Blijkbaar zag Boris het troost brengen bij het ziekenhuis als zijn baan.
Na enige jaren besloot zijn baas te verhuizen en dus ging Boris mee. In zijn nieuwe woonplaats had Boris al snel weer een “baan” gevonden. Nu maakte hij furore als buurtkat. Ondertussen had in Hilversum kunstenaar Jaap Venema een standbeeld voor Boris vervaardigd dat nu voor de ingang van het ziekenhuis staat.
13 april 2018 werd de inmiddels 14-jarige Boris dood op een parkeerplaats aangetroffen. Volgens de dierenarts niet aangereden maar aan een natuurlijke oorzaak gestorven. Katten schijnen wel vaker hun einde te voelen aankomen en zoeken dan een rustig plekje om dood te gaan.
Boris, de troostkat met een eigen standbeeld en een prijswinnende documentaire die je hier kunt zien:
Facebookpagina van Boris