Gelegen aan de Vecht, is Weesp een waterstad. Oorspronkelijk bezat deze vestingstad drie grachten. Twee werden gedempt. Eén is er dus nog over met de toepasselijke naam de “oudegracht”.
De oudegracht loopt door het winkelhart van Weesp. Het is door die gracht dat Ilona Woltring vanaf 2006 internationaal bekendheid wist te verwerven met haar grote, drijvende kunstobjecten. Die schitterende objecten werden in de loop der jaren ‘s zomers door duizenden stadgenoten en toeristen bewonderd.
Ilona maakt kunst met een glimlach. Het zijn herkenbare vormen zoals een duikboot of een gigantische snoek. Maar ook een drijvende panter waarvan de body is gemaakt van kurken. Met name kinderen vinden het geweldig wat Ilona maakt.
De kunstenares gebruikt zoveel mogelijk afgedankte materialen waaronder piepschuimverpakkingen die ze krijgt van o.a. de plaatselijke vishandel. Die moduleert ze en werkt ze af met lagen glasvezel en kunsthars. Zo ontstaat een onverwoestbaar en licht kunstwerk dat tot slot beschilderd wordt met enkele lagen acrylverf.
De grachtexposities zijn sinds 2019 voorbij. Dat heeft te maken met het gemeentelijk beleid en de wens van de buurt om door de gracht te mogen varen. Daardoor werd Ilona, die zelf aan de gracht woont, gedwongen te stoppen met haar drijvende objecten. Als alternatief besloot Ilona haar kunst dit jaar te exposeren in het huis waarin zij is opgegroeid. In de enorme tuin staan nu de objecten die anders in de oudegracht zouden drijven.
Het oeuvre van de veelzijdige kunstenares is omvangrijk. Niet enkel objecten voor in het water is haar specialiteit. Ze heeft honderden beelden, groot en klein gemaakt voor in huis. Honden, katten en vogels domineren de collectie. Zo ontdekte ik haar katten, hierbij afgebeeld. De groteren beelden zijn hol en dienen tevens als een opbergplaats.
Deze “schildpadkat” ontstond toen iemand haar vertelde over schildpadkatten maar daarbij doelde op het vlekkenpatroon en niet op een soort. Dit beeld heeft in de achterkant een kattenluikje waardoor het geen statisch kunstwerk is maar ook een genoeglijk huisje voor je kat. Pikant detail is het visje als handgreep bovenop het schild dat je kunt optillen.
Het materiaal van de beelden is papier-marché, een techniek die sinds de 15e eeuw bestaat. Bij papier-marché moeten we niet denken aan oude kranten, stijfsel en een raamwerk van kippengaas. Dat is de knutseltechniek. Ilona maakt een papierdeeg van papier, houtsnippers, houtlijm en geheime toevoegingen waardoor een ijzersterk mengsel ontstaat dat harder is dan MDF. In het verleden werden de zogenaamde gestuukte plafonds ook van dit soort sterke papier-marché gemaakt. De stationshal van Groningen en de plafonds van Paleis Soestdijk zijn de voorbeelden.
Heb ik je belangstelling gewekt voor de beelden van Ilona? Ga naar haar website want alles is te koop.
Een terugblik op één van haar grachtprojecten uit 2018: de duikboot ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Weesper museum over het economische belang van Weesp als waterstad.