Is mijn nieuwe vriendje leuk of niet? De kinderen van mijn buren zijn niet meer weg te slaan uit mijn tuin. Verbaasd zijn ze dat hij niet miauw zegt maar luid spint of onheilspellend gromt. En dan die hele dikke vacht en prachtige, wijze ogen! Met de Manoel wil iedereen wel vriendjes worden.
Ik ben een enorme fan van Steven Spielberg en heb al zijn films gezien maar vooral de Cremlins uit 1984 bleef mij bij. Dat had uiteraard te maken met Gitzmo. Want Kijk eens goed naar de foto. Lijkt deze kat niet als twee druppels water op de hoofdpersoon uit de film?
Afgezien van de oren is de gelijkenis van Gitzmo met de Manoel of Pallaskat treffend. Geldt dat ook voor zijn karakter? En bestaat er een Manoel cattery waar je deze knuffels, die iets groter zijn dan de huiskat, kunt kopen? Jazeker, Bol.com had ze laatst nog voor 48 euro in de aanbieding!*
De Manoel is de leukste kat onder de wilde katten. Hoewel de Manoel van alle wilde katten genetisch het meest verwant is aan onze huiskat en als ondersoort genoemd wordt, zul je hem niet snel in een huiskamer aantreffen. Het is een schuwe kat die tot leven komt in de schemering. De aandacht van mensen zijn ze niet dol op. De Manoel voelt zich thuis in de koude streken met name in Mongolië.
Bergachtig gebied tot 4000 meter als leefomgeving heeft zijn voorkeur. Zelf een huis bouwen doet hij niet. Want waarom al die moeite als een ander dat voor je doet?. Het begrip huisvredebreuk is hem onbekend. Menig vossenhol of marmottenburcht pikt hij in van de rechtmatige eigenaar. De Manoel is in vele opzichten een opportunist.
Denk maar niet dat de mannelijke Manoel liefdesvol zorgt voor zijn nakomelingen. Een Pappadag? Daar komt hij niet eens aan toe want zodra hij zijn kroost verwekt heeft verlaat hij de moeder met onbekende bestemming op zoek naar het volgende vrouwtje om mee te paren. Hij is dan nog wel zo beleefd om na de daad enige dagen in haar gezelschap te verblijven. Meer mag ze van deze playboy onder de katten niet verwachten. Maar ja, met zo’n uiterlijk verleidt je alle Manoel dames.
Die vrouwtjes schoppen hun kids overigens na 3 maanden alweer het huis uit. Hun zorg heeft dan lang genoeg geduurd vinden ze. Maar wonder boven wonder, de kids komen niet om van de honger. Het jagen doen ze net zo succesvol als hun moeder.
Hoe ziet het diner van de Manoel eruit? Ik kan je verzekeren dat kattenbrokjes niet op zijn wensenlijstje staan. Hij voedt zich voornamelijk met knaagdieren, fluithazen (een soort grote marmot) en hoenders.
Vanwege de bijzondere dichte vacht is er helaas veel gejaagd op de Manoel. Dat is nu bijna over de hele wereld verboden. Babbette de Jonge heeft een opvangcentrum voor wilde katachtigen. Ze heeft ook een aantal Manoels gehad maar die gingen allemaal dood. Autopsie bracht de oorzaak van de sterfte niet aan ’t licht. Mysterieus of zouden ze gestorven aan een nieuw en nog onbekend virus zijn?
Op de website van Babbette de Jonge staat meer informatie en kun je een serie mooie plaatjes van de Manoel zien. Wil je Manoels in het echt bewonderen dan moet je mijn tuin vergeten want die heb ik niet maar kun je naar Blijdorp toe gaan. Zie deze website voor meer over de Manoels en over de Mongoolse steppen van Blijdorp.
Foto boven dit verhaal is van Josien de Vries: Loesje diergaarde Blijdorp 2017
*