Haar schilderijen van dieren hangen in vele musea. Als dochter van kunstschilder Josephus Augustus Knip werd Henriëtte samen met haar eveneens getalenteerde broer August op 14-jarige leeftijd beroemd. Prins Willem van Oranje, de latere koning Willem II, bezat in de omgeving van Tilburg landerijen en een boerenhoeve. Henriëtte en August maakten er een groot schilderij van. De prins kocht het schilderij. Het bedrag dat hij betaalde was voldoende voor het pensioen van de vader van Henriëtte en August die blind geworden was.
Dat het werk van Henriëtte alom wordt gewaardeerd blijkt uit het feit dat ze in 1848 de eerste vrouw is die als werkend lid wordt toegelaten tot het kunstenaarsgenootschap ‘Arti et Amicitae. Niet zo vreemd want de familie Knip is in de kunstwereld een begrip. De vader van Henriëtte was een kunstschilder maar ook haar grootvader en haar ooms.
Henriëtte trouwt op latere leeftijd met advocaat Feico Ronner uit Dokkum. Samen krijgen ze 6 kinderen. Drie van hun kinderen worden ook kunstschilder. Ondanks een groot gezin blijft Henriëtte schilderen. Dat is min of meer noodzaak want haar man sukkelt met zijn gezondheid. Henriëtte is de kostwinner. Haar man doet de verkoop. Gelukkig is er volop belangstelling voor haar romantische schilderijen.
Het echtpaar vertrekt uit Amsterdam met de bedoeling zich in Zwitserland te vestigen. Maar de tussenstop in Brussel wordt permanent. Want Brussel, een stad met een deftig burgerlijk milieu, bezit volop mogelijkheden om schilderijen af te zetten. Het geld stroomt binnen. Keer op keer kan het gezin verhuizen naar een betere buurt en een mooiere woning.
Omstreeks 1870 zijn de salonkatten in opkomst. De Brusselse elite wedijvert onderling wie de mooiste raskat bezit. Het is ook de tijd van de eerste kattententoonstellingen. Natuurlijk moeten de mooie katten vereeuwigd worden om ermee te pronken. Het schilderen van katten is de specialiteit van Henriëtte. En dus heeft ze volop werk. Hoewel Henriëtte andere technieken hanteerde kun je haar een beetje vergelijken met onze Francien.
Henriëtte Ronner-Knip overlijdt in 1909 en werd 88 jaar. Ze heeft een enorm oeuvre op haar naam. Regelmatig wordt er werk van haar aangeboden. Richtprijzen 5000 – 12.000 euro. De prachtige salonkatten zijn de duurste.