Voor de echte kattenliefhebber is het een gruwel dat jaarlijks tienduizenden kittens gedumpt worden in struiken, bossen of in afvalcontainers. Hoe kun je het over je hart verkrijgen om weerloze diertjes aan hun lot over te laten? Worden deze kittens niet ontdekt, dan sterven ze de hongerdood.
Gelukkig komt het regelmatig voor dat wandelaars of kinderen de kittens vinden en ze naar een asiel brengen of de Dierenambulance inschakelen. De kittens zijn dan wel gered van een afschuwelijke dood, iemand moet toch voor ze zorgen en dat is een intensief traject. De eerste vier weken moeten ze iedere twee uur flesvoeding krijgen, ook ’s nachts. Maar de Dierenbescherming heeft ruim 450 gastgezinnen waar deze kittens liefderijk verzorgd worden tot er een baasje voor ze gevonden is.
Het voeden van de kittens is slechts één aspect van de opvang. Socialiseren is minstens zo belangrijk. Daarom moeten de jonge dieren met zoveel mogelijk prikkels in aanraking komen. Denk aan andere dieren, kinderen, geluiden en contact met mensen. Veel liefde, geduld en goede zorgen zijn de beste ingrediënten om van een zwerfkatje een geweldig huisdier te maken.
Niet enkel kittens worden in gastgezinnen geplaatst, ook katten die hun huis kwijt zijn of door omstandigheden niet meer verzorgd kunnen worden doordat hun baasje ziek of overleden is. Een gastgezin kan 24 uur per dag aandacht en zorg bieden die deze dieren nodig hebben. Ondertussen zoekt de Dierenbescherming naar een nieuwe baas.
Gastgezinnen worden financieel volledig ondersteund door de Dierenbescherming. De kosten van de voeding en medische verzorging worden vergoed alsook het bezoek aan de dierenarts. Dus iemand met een krappe beurs of uitkering kan gastouder worden mits deze persoon over een auto beschikt om in geval van nood met de dieren naar een dierenarts te kunnen gaan.
Lijkt het je iets om gastouder of gastgezin in jouw regio te zijn? Kijk op de website van de Dierenbescherming of er een vacature is.