Beste bezoekers, wat geweldig dat je het levensverhaal van Gijs wilt lezen! Helaas overleed Gijs 6 mei 2021. Waarschijnlijk was hij aangereden. Zie ook zijn Facebookpagina
Het verhaal van Gijs begint bij Karin en Fieke die een huis kopen nabij de Bussumse heide. De vrouwen zijn echte dierenliefhebbers. Ze hebben 2 konijnen en besluiten er een kat bij te nemen uit het asiel. De kat blijkt schuw en niet de gezelligheid te geven die ze hadden verwacht. Ieder ander had de kat waarschijnlijk terug naar het asiel gebracht maar Karin en Fieke deden dat niet. Zij bedachten een betere oplossing: een kat erbij.
Dit keer geen kat uit het asiel maar een kitten via vrienden: de kater Gijs (16 april 2009). Gijs kon het direct goed vinden met de andere kat en met de konijnen. Maar toen Gijs groter werd en op een dag via de kliko uit de tuin wist te ontsnappen, besloot Karin hem aan een tuigje zijn buurt te laten zien. Karin hoopte dat Gijs eenmaal gewend aan zijn omgeving, altijd zijn huis zou kunnen terugvinden.
Helaas, op een dag was het raak. Gijs kwam niet thuis. Op haar werk en met hulp van collega’s maakte Karin 300 posters. Die deelde ze uit, stopte ze in brievenbussen van de buren en hing ze op. Dat had effect. Gijs was gezien in de buurt van de golfbaan nabij Crailo. Karin ging polshoogte nemen en na enige uren speuren en roepen verscheen Gijs. Het leek erop of Gijs heel blij was zijn baasje te zien. Gedwee liet Gijs zich in de kattenbench vervoeren naar huis. Eind goed, al goed?
Dat Gijs een buitenkat is was inmiddels duidelijk. Karin en Fieke lieten een huisje in de tuin voor hem bouwen. Uit dankbaarheid ging Gijs slechts een enkele keer op in plaats van in het huisje liggen. Ondertussen was hij alweer een keertje op stap geweest maar kwam rond etenstijd terug.
Karin en Fieke hadden Gijs uiteraard laten chippen voor het geval hij zijn huis kwijt zou zijn. Dat chippen hebben ze geweten. De dag kwam dat Gijs het vertikte om naar huis te komen. Een zoektocht in de buurt leverde niets op tot de Dierenambulance belde dat ze Gijs kwamen brengen. Iemand had hem gevonden nabij de natuurbrug Crailo, ruim een kilometer van het huis van Karin en Fieke. Dankbaar voor de attente vinders werd de rekening van de Dierenambulance voldaan. En wat denk je? Gijs blij? Vergeet het maar….
Gijs had de smaak van het wandelen te pakken en een bankje nabij de natuurbrug was steevast zijn doel. Voorbijgangers troffen Gijs daar aan en dachten dat hij zijn huis kwijt was. Prompt werd opnieuw de Dierenambulance gebeld. Op een dag was iemand zo met het “lot” van Gijs begaan dat ze hem naar het asiel Crailo bracht.
Hoe maak je duidelijk dat Gijs een lief huis heeft en niets te kort komt? Een riempje om zijn nek met naam en adres zou de oplossing zijn. Maar dan wel een veilig riempje met elastiek zodat Gijs zichzelf niet zou kunnen ophangen aan het struikgewas. Maar op een dag zat het riempje om zijn buik in plaats van om zijn nek. Gijs had blijkbaar vastgezeten, was gaan trekken en zo zat het riempje op een plek waar het niet voor gemaakt was.
Ten einde raad maakte Karin een nieuwe flyer met daarop het verhaal over Gijs. Niet zielig, heeft een huis en gelieve niet te voeren. Meer weten over Gijs? Hij heeft een eigen Facebookpagina schreef Karin. Ze lamineerde de flyer en spijkerde hem op het bankje waarop Gijs vaak zat. Door Facebook bleek hoeveel fans Gijs inmiddels bezat. Maar ook dat Gijs bij LaPlace in Laren was gesignaleerd. Mede door de Facebookpagina kwam er duidelijkheid over het gedrag van Gijs en werd zijn slaapplaats ontdekt.
Gijs woonde inmiddels bijna 9 jaar in de omgeving van de natuurbrug. Karin en Fieke zijn niet meer samen en beide verhuisd naar Huizen. Karin had een latrelatie met Gijs die ze wekelijks bezocht en indien nodig meenam naar een dierenarts. Ook had Gijs Johan, een oudere heer als fan, die hem dagelijks een bezoekje bracht en hem wat lekkers gaf.
Daarnaast genoot Gijs van alle aandacht die hij kreeg van wandelaars en fietsers. Soms wandelde hij een stukje mee voor de gezelligheid. De behoefte aan een warm mensenhuis had hij niet. Gijs leefde het leven van een wilde kat maar dan met geciviliseerde trekjes. De Dierenambulance, de Dierenbescherming en het asiel waren van Gijs op de hoogte. Al deze instanties kenden Gijs persoonlijk en wisten dat het uitstekend met hem ging.
Een van de ludieke eigenschappen van Gijs was dat hij graag samen met je aan de wandel ging. Daarmee gaf Gijs feitelijk een verkeerd signaal af. Hij wekte de indruk op zoek naar een baasje te zijn maar dat was beslist niet het geval.
Vlak na de sneeuwstorm, begin februari dit jaar, verdween Gijs. Dat was nog niet eerder voorgekomen. Gijs had immers vaker kou en sneeuw meegemaakt. Een uitgebreide zoektocht, met de inzet van professionele speurhonden, leverde niets op. Had iemand Gijs toch meegenomen? Dat zullen we nooit zeker weten maar na twee weken afwezigheid dook Gijs gezond en wel weer op en zat hij op zijn favoriete bankje. Iedereen blij. Maar helaas is er op 6 mei 2021 een einde aan zijn avontuurlijk leven gekomen.