Het gezegde een kat heeft 9 levens vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. Ik citeer kattenliefhebber en bioloog Midas Dekkers: “De Egyptische katgod Atum-Ra (?) bestond eigenlijk uit 9 goden. Het getal drie is heilig, dus drie maal drie is superheilig. De Egyptenaren vonden dat deze bovennatuurlijke eigenschappen bij de kat hoorden, omdat het taaie beesten zijn. Het diertje overleefde van alles en leek dus wel negen levens te hebben. Veel Egyptische goden werden dan ook als katten afgebeeld.”
Katten zijn verbazend lenig. Gooi een kat van een toren en hij zal bijna altijd op zijn pootjes terecht komen. Dat was in de Middeleeuwen een beangstigde eigenschap van katten waardoor men dacht aan hekserij. Maar wij zouden over (bijna)dezelfde eigenschappen kunnen beschikken als een kat indien we van jongsaf daarop getraind worden.
In een ver verleden maakte ik een flinke val in een leeg zwembad. Denkend dat het bad met water gevuld was dook ik, volkomen onverwacht, ongeveer 4,5 meter de diepte in en belandde op de betonnen bodem. Het was op Ibiza en ik was behoorlijk aangeschoten. De mensen die me zagen vallen verwachtten dat ik van alles gebroken zou hebben. Maar nee, ik kwam met de schrik vrij zonder ook maar één schrammetje. Hoe kan dat?
Katten en katachtigen beheersen het geheim van vallen zonder schade perfect door zich niet schrap te zetten maar juist zo slap mogelijk te houden. In mijn geval waren mijn spieren ontspannen door de grote hoeveelheid alcohol. Vechtsporters en brandweerlieden leren ook om te vallen zonder iets te breken of een blessure op te lopen. Uiteraard zonder alcohol. Ontspanning is dus het geheim. Helaas missen wij de zeer flexibele botten van de kat. Zijn valtechniek zullen we dus nooit 100% kunnen evenaren. Maar heel jong beginnen met trainen kunnen we een eind komen.
Een kat overleefd dus vrijwel altijd een val maar heeft hij nog meer eigenschappen die hem bijna onsterfelijk maken? Straatkatten leven doorgaans langer dan raskatten. De gemiddelde leeftijd voor een straatkat is 15-17 jaar. Bij raskatten is de gemiddelde leeftijd 12 – 15 jaar maar sterk afhankelijk van het type ras.
Leven op de straat heeft als voordeel dat je afweerstoffen opbouwt tegen ziektekiemen. Dat geldt ook voor mensen. De beroemde Hilversumse zwerver Nannes (1929 -2010) at letterlijk van de straat. Althans, hij at uit de vuilnisbakken, sliep onder een viaduct en bezocht nooit een arts. Nannes leefde als een straatkat. De oudere lezers hebben nog een tijd meegemaakt dat je kon spelen op de straat zonder omver gereden te worden. Veelvuldig dan je handen wassen? Welnee, we aten de snoepjes als ze vielen op de vuile klinkers gewoon op. De allergieën waarmee de jongeren geplaagd worden hebben deels te maken met het feit dat we veel te hygiënisch leven.
Wie raskatten heeft is daar zuinig op. Om diefstal of weglopen te voorkomen krijgen raskatten zelden de kans op straat te spelen. Ze bouwen dus minder weerstand op dan de straatkat. Maar raskatten zijn door het fokken ook gevoeliger voor diverse ziektes. Dat is dan genetisch bepaald. Van belang is daarom de aanschaf van een raskat bij een goed bekend staande fokker. Doorgaans zijn die goede fokkers te vinden via de raskatten-verenigingen.
Dat een kat letterlijk 9 levens heeft is pure onzin. Hij is net als wij gevoelig voor tal van ziektes. Bijvoorbeeld kanker komt ook bij de kat regelmatig voor. Verkeerde voeding, waaronder chocolade of het snoepen van giftige kamerplanten, zal onze kat niet overleven. Hoewel de meeste katten wel weten wat goed voor ze is, moeten we ze toch in de gaten houden. Zie ook mijn verhaal over de kerstboom.
Waar onze katten wel erg goed in zijn is het ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Net niet aangereden worden of op het juiste moment die agressieve hond ontvluchten door over een schutting te springen. De opvallende intuïtie voor het gevaar hoort bij de kat zijn jachtinstinct. Want onze katten blijven nog altijd slimme roofdieren.