Over de Ocelot staat nogal wat misleidende informatie op het internet. Ik zal trachten je de juiste feiten over dit mooie roofdier te geven.
De Ocelot lijkt wel een beetje op een Serval. Hij behoort tot het geslacht van de pardelkatten die we voornamelijk aantreffen in Zuid-Amerika. Deze grote katten (tot 1,5 meter lang en 16 kilo zwaar) met de tekening van een luipaard maar soms ook helemaal zwart, hebben iets meer gemeen met onze huiskat dan de Serval. Ze miauwen en spinnen bijvoorbeeld en zijn als huisdier goed te houden omdat ze in tegenstelling tot de Serval met een klein territorium tevreden zijn en over het algemeen zelden agressief.
Met een flink zwembad in je tuin doe je de Ocelot een groot plezier. Ook je vijver met kostbare koikarpers vist hij met genoegen tot de bodem leeg. De Ocelot gedraagt zich dus als een vis in het water als er iets te vissen valt. Maar je terrarium met je verzameling bijzondere hagedissen is eveneens een luilekkerland voor de Ocelot want reptielen staan ook op zijn menu. Heb je een paar konijnen dan is je Ocelot helemaal in zijn element. Konijnenvlees staat bovenaan zijn wensenlijst. In de natuur jaagt hij ook op apen en herten. Toch eet hij net zo gemakkelijk een bak met kattenvoer leeg. En een appeltje voor de dorst? Ja, lust hij ook.
Een Ocelot is een alles eter en een luie jager. Net als onze huiskat gaat hij ’s nachts op jacht. Een leguaan kan zich door zijn schutkleuren onzichtbaar maken voor zijn vijanden maar niet voor de Ocelot. Die “ruikt” zijn prooi op zeer grote afstand, besluipt hem onhoorbaar en slaat dan razendsnel toe. Als eerste bijt hij de nek door en sleept hem vervolgens naar een plek waar hij ongestoord kan eten.
De Ocelot kan echter niet kauwen dus scheurt hij zijn prooi aan stukken en slikt ze dan één voor één door. Na gedane arbeid is het goed (uit)rusten. De Ocelot heeft met het luipaard gemeen dat hij ’t liefst in bomen slaapt.
Hoewel hij in Zuid- en midden Amerika tot de meest voorkomende katachtigen behoort, wordt hij toch aangemerkt als bedreigde diersoort. In het verleden werd er op hem gejaagd om zijn pels. Voor een exclusieve jas van Ocelotbont waren twintig Ocelots nodig. Dat jagen is verboden en echt bont is gelukkig uit de gratie. Het probleem is nu zijn habitat. Door het kappen van de bomen blijft er steeds minder leefgebied voor de pardelkatten over waaronder de Ocelot. In de natuur wordt een Ocelot hooguit 10 jaar oud maar in gevangenschap minstens 20.
Een beroemde Ocelot was Babou, de knuffel van de excentrieke kunstenaar Salvador Dali. Babou was een kleine Ocelot, hield van aandacht en kon het publiek met kunstjes vermaken. Overal waar Dali verscheen was ook Babou. De eveneens puissant rijke countryzanger Gram Parsons bezat ook een Ocelot. En in Zuid-Amerika is het houden van een Ocelot als huisdier niet ongewoon.
Hoewel de Ocelot voor mensen vriendelijk is, heeft hij één groot nadeel: zindelijk is hij niet. Met zijn urine bakent hij zijn territorium af als waarschuwing voor een andere Ocelot ook als die er nooit zal zijn. Hoe Dali dat destijds heeft opgelost is niet bekend.
En dan zijn in ons land de pardelkatten als huisdieren verboden. Dus nu ik je net lekker heb gemaakt voor de aanschaf van een Ocelot moet ik je weer teleurstellen. Maar het alternatief is de Bengaal. Een beetje kleiner maar net zo ondeugend en net zo mooi om te zien.
Oh, ja.. de altijd speelse Ocelot heeft scherpe nagels en scherpe tanden… Daar moet je dus voor uitkijken.