Waarom kruipen katten altijd in dozen? Ben je plotseling je kat kwijt en weet je zeker dat hij niet naar buiten kan, dan heeft hij zich vrijwel altijd verstopt in een doos.
Er zijn meerdere redenen waarom dozen een aantrekkingskracht op katten hebben. Om te beginnen onderzoekt onze huiskat alles dat nieuw voor hem is. De komende dagen is het dan ook volop genieten van onze katten als de post de kerstcadeautjes en kerstinkopen brengt.
Aandachtig zal je kat het uitpakken van de dozen volgen en zodra een doos leeg is zit hij er in, ongeacht of de doos groot genoeg voor hem is. Ook kleine dozen zijn voor je kat dus een uitdaging. Dat levert natuurlijk hilarische taferelen op waarbij het lijkt of je kat de toeschouwers bewust aan het lachen maakt.
We weten dat sommige katten met opzet hun baasjes plezieren met theater in de wetenschap dat na de lach er altijd een beloning met iets lekkers volgt. Vergis je dus niet in de strategie van je kat. Die is soms slimmer dan je voor mogelijk houdt.
Katten brengen het grootste deel van de dag slapend door. Een doos biedt ze de veiligheid om ongestoord te kunnen slapen. Daarom treffen we onze katten vaak slapend in een doos aan. Maar die doos biedt hen niet alleen veiligheid maar vooral ook warmte. Katten hebben ondanks hun dikke vacht meer behoefte aan warmte dan wij. Daarom kruipen ze bij ons op schoot, liggen ze in de zon op de vensterbank of indien je een haard hebt er zo dicht mogelijk bij.
Wie houdt van zijn katten zorgt altijd voor een paar dozen waarmee ze kunnen spelen of waarin ze kunnen slapen. Zie ook mijn advies in het artikel over de Lockdownkat.