De herfst heeft haar intrede gedaan. Met dit weer droom ik altijd van een oud huis in de bossen met een balkenplafond, krakende vloer en een grote, open haard. De kaarsen branden, de houtblokken in de haard knetteren en de vlammen leveren een romantisch schouwspel op. Voor de open haard liggen twee poezen te soezen en naast me op de bank zit een geweldige, lieve vrouw.
We drinken een mooie wijn, praten over het leven en eten lekkere hapjes. Het is mijn droombeeld dat past bij het bekende schilderij van de kunstenaar Charles Wysocki boven dit verhaal. In werkelijkheid heb ik dit alles niet. Dus vrijgezelle dames <50 kom maar op. Echter, zonder katten en oud huis is het onnodig te solliciteren.
Maar laten we het niet over romantiek maar over de katten hebben want dat is wat je wilt lezen. Waarom liggen die katten zo genoeglijk bij de open haard? Hebben ze het koud? Nee, een kat kan grote verschillen in temperatuur doorstaan en heeft het eerder te warm dan te koud. Toch kan hij het eventueel verschroeien van zijn vacht niet merken. Let dus altijd op je katten als ze naast de kachel liggen.
Oorspronkelijk komt onze huiskat uit de woestijnen maar er zijn andere redenen waarom onze katten warme plekken opzoeken en er vervolgens gaan slapen. De lichaamstemperatuur van een kat is gemiddeld 38 – 39 graden. Net als bij ons daalt die temperatuur als de kat gaat slapen. Wij zoeken ons bed op of slaan een deken om ons heen als we willen slapen. De kat gaat bij ons op schoot liggen of op een vensterbank. In de winter bij voorkeur naast een brandende haard. Dus toch een temperatuurkwestie? Warmte geeft de kat een veilig gevoel evenals hoog liggen. Vandaar zijn voorkeur voor de vensterbank want dan kan hij de omgeving goed observeren.
Ondanks dat onze huiskat een luxe leven leidt met Iedere dag op tijd zijn natje en droogje en een baas die ook nog begrijpt wat zijn miauw betekent, is dit niet het gezapige leven dat de kat graag wil. Op zoek naar avontuur is altijd latent in onze katten aanwezig. Daarom slaapt hij gemiddeld 18 uur zodat hij uitgerust aan de jacht kan beginnen. Maar denk nu niet dat onze kat een chaotische agenda heeft. Integendeel.
De dagelijks besteding van zijn tijd heeft hij beter gestructureerd dan wij. Hij maakt daarbij gebruik van zijn inbouwde klok. Geef je kat een aantal keren om 7 uur ’s morgens te eten en je hebt nooit meer een wekker nodig. Hij zal je in het vervolg op dat tijdstip zijn “bevel” geven om op te staan. Na zijn ontbijt gaat je kat zijn vacht verzorgen, gymnastiek doen, nagels scherpen, toilet bezoeken en zijn eerste slaapje doen. Heeft je kat een kattenhuisje dan zal hij zich daarin terugtrekken want zijn veiligheid gaat boven alles. Maar ook als hij slaapt staan zijn zintuigen op scherp.
Volwassen katten verdelen hun slaap over een lange diepe-slaap-periode, een aantal korte siësta’s en wat dommelpartijen. Katten tot de leeftijd van 5 jaar slapen veel minder en vullen hun tijd met jagen, spelen en vooral de aandacht trekken. Dat jagen doen katten trouwens zeer efficiënt. Geen langdurige achtervolgingen maar een razend snelle actie zodra hun prooi in de nabijheid komt. Je kat heeft namelijk eindeloos geduld en wacht zijn kans af.
Katten sluimeren, doen korte hazenslaapjes en slapen diep. Onderzoek heeft aangetoond dat ze ongeveer 30 procent van de tijd diep slapen, waarbij ze ook dromen, wat niet betekent dat ze hun omgeving vergeten. Hun zintuigen reageren even alert op de binnenkomende informatie als wanneer ze niet in dromenland zouden zijn. Dus al merkt je aan je kat dat hij droomt, wat vaak zichtbaar is door kleine beweginkjes van de poten, oren of snorharen. Dat betekent dan nog niet dat hem onverwacht onheil aangedaan kan worden. Je kat zijn intuïtie weet altijd wat er in zijn omgeving gaande is.