Een cameraval in de Semoisvallei, in het zuidoosten van België, heeft voor het eerst bewegende beelden vastgelegd van een wilde lynx. Op de opnames, die in mei werden gemaakt, is te zien hoe de lynx rustig voorbij wandelt achter een Das aan. Het gaat hierbij om de Euraziatische lynx.
Het spotten van een lynx is uniek omdat het dier uiterst schuw is en zich schuilhoudt in bomen. Door zijn schutkleur kun je hem vrijwel niet zien. Hoewel hij in België is waargenomen is het niet uitgesloten dat ook in ons land de lynx aan een opmars begonnen is. In Drenthe en in Limburg is de Lynx een enkele keer gezien. Maar beelden ontbreken.
De lynx is ongeveer zo groot als een flinke herdershond en kan zich dus meten met de wolf. Elkaars vrienden zijn het niet. Ze zullen een confrontatie trachten te voorkomen. Toch is hun enige vijand de mens. In de Romeinse tijd werd op de lynx gejaagd. De kop werd van de romp gesneden en als hoofddeksel triomfantelijk gedragen. Maar het is nooit voor honderd procent komen vast te staan dat de lynx in ons land heeft geleefd.
In tegenstelling tot de opportunistische wolf, die zich overdag regelmatig laat zien, leeft de lynx in de schemer en het donker. Het is een mysterieus dier dat op zoek naar voedsel enorme afstanden kan afleggen. Zijn territorium is 200 vierkante kilometer of meer. Ondanks zijn fors postuur en gewicht tussen de 25 en 40 kilo is de lynx niet gevaarlijk voor mensen. Een aanval van een lynx is nooit gerapporteerd.
De lynx is een slechte en vooral luie jager die vanuit de bomen wacht op zijn prooi. Zodra een niets vermoedend prooidier zich in de nabijheid van de verscholen lynx bevindt laat hij zich vallen. Vaak grijpt hij mis. Maar de lynx kan grote prooidieren aan zoals herten die hij dood en daarna afdekt met hooi en bladeren zodat hij een paar dagen te eten heeft. Zijn dagelijks menu bestaat vooral uit hazen en konijnen.
De lynx die op de camerabeelden was te zien droeg geen zender. Dat betekent een nazaat van de 16 jaar geleden in Duitsland uitgezette populatie Lynxen. Dit is goed nieuws want dan hebben de solitair levende lynxen een partner gevonden.
Omdat de lynx geen natuurlijke vijanden heeft kan hij minstens 20 jaar oud worden. In gevangenschap is 30 jaar mogelijk. Er bestaan overigens 4 soorten lynxen: de zeer zeldzame Canadese lynx, de Euraziatische lynx, de bobcat en de pardellynx.
De Euraziatische lynx zou verwant zijn aan de kleinere pardellynx die voorkomt in Portugal en Zuid Spanje. Beide katachtigen hebben veel met elkaar gemeen. Hoopgevend is dat de in 2002 met nog 92 exemplaren bijna uitgestorven pardellynx zich weer heeft hersteld. In 2019 werden er 856 geteld.
Om te weten te komen wat er zoal van moois in onze bossen leeft worden er cameravallen opgehangen. Die detecteren de vooral nachtelijke activiteit van de bosbewoners. En dat zijn er heel wat. Boommarters, de bunzing en hermelijn bijvoorbeeld maar ook de das, de vos en eventueel een lynx. We wachten zijn komst met spanning af.