Enige tijd geleden zag ik een aandoenlijk filmpje op YouTube. Een kat was aangereden en blijkbaar dood. Een andere kat zat bij hem en had duidelijk verdriet. Omstanders hebben zich toen over beide katten ontfermd. Helaas kan ik het bewuste filmpje niet meer vinden.
Als een kat opgroeit met een andere kat en één van hen komt te overlijden dan gaat de overgebleven kat op zoek naar zijn maatje. Ook als ze bij leven elkaar de tent uitvechten. Maar hoe beter de band tussen de 2 dieren was des te groter de kans dat ze van streek raken na de dood van één van hen. Katten maken dus wel degelijk een rouwproces door.
Niemand kan met zekerheid zeggen of een kat de dood van een andere kat begrijpt maar hij merkt absoluut dat er in huis iets is veranderd. Ook onze signalen van verdriet en ontreddering ervaart de overgebleven kat en kunnen hem negatief beïnvloeden.
Na het verlies van zijn maatje zijn uiteenlopende reacties waar te nemen. De achtergebleven kat vertoont stressgedrag. Hij zoekt op plekken waar de overleden kat vaak verbleef en “roept” zijn maatje. Vaak raakt hij zijn eten niet aan en mist hij zijn belangstelling voor de omgeving. Je kat lijkt depressief.
Om te voorkomen dat je kat eindeloos blijft zoeken kan laten snuffelen en neuzen aan het lichaam van zijn overleden maatje je kat helpen bij de rouwverwerking. Daarom is het zinvol om het lichaam van een geëuthanaseerde kat niet meteen te laten cremeren maar eerst mee naar huis te nemen.
Behalve de verdrietige kat komt blijdschap ook voor. Hij kruipt vaker bij je op schoot, wordt socialer, verstopt zich niet meer en eventuele huidproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kennelijk is de overleden kat een bron van stress voor hem geweest en voelt hij zich nu bevrijd.
Het is dus moeilijk vooraf te voorspellen hoe je kat zal reageren op het verlies van zijn vriendje. Voor zover bekend is er nooit een grootschalig onderzoek naar gedaan. Wel op lokaal niveau waarbij 160 gezinnen van een overleden kat gevraagd werd naar de reactie van de achterblijver(s). Binnen zes maanden gedroegen alle katten zich weer normaal.
Over het algemeen moet de achtergebleven kat net als wij wennen aan de ontstane situatie. Onmiddellijk een nieuwe kat aanschaffen om de leegte op te vullen is onverstandig omdat dit het rouwproces doorbreekt. Wij gaan immers ook niet onmiddellijk met een ander trouwen zodra onze partner overleden is. Je kat zal de nieuwe kat als een indringer zien en dat willen we niet.
Katten zijn gewoonte dieren die slecht tegen veranderingen kunnen. Zorg dat zoveel mogelijk alles bij het oude blijft. Maar geef hem wel meer aandacht door hem aan te halen, vaker te borstelen en met hem te spelen. Zo geef je een positieve draai aan het verlies van zijn maatje.
Is je kat erg van streek, eet hij niet of nauwelijks. Kijk het een paar dagen aan. Blijft hij eten weigeren, raadpleeg de dierenarts.