De mens is van nature een roofdier. Jaarlijks leggen miljoenen dieren het spreekwoordelijke loodje wegens de menselijke behoefte aan vlees en vis. Er is in de loop der eeuwen een hele industrie ontstaan om ons in deze eerste levensbehoefte te voorzien zodat we niet meer zelf op jacht hoeven te gaan. Nu gaan er stemmen op om de mens zijn natuurlijke behoefte, het consumeren van dierlijk voedsel, te ontnemen. Of hem in ieder geval enige tijd tot een vegetarisch menu te verplichten. Wat denk je? Gaat dat lukken?
Welnu, het bovenstaande is net zo belachelijk als onze huiskatten hun natuurlijke drang het jagen op vogels en kleine knaagdieren te blokkeren door ze op te sluiten. Vrijdag laaide de discussie weer op bij Op1. Bioloog en kattenliefhebber Midas Dekkers is van mening dat als we vinden dat onze katten niet meer mogen jagen we beter een cavia of een konijn als huisdier kunnen nemen. Ik ben dat roerend met hem eens.
Het valt niet te ontkennen dat onze knuffels meedogenloze killers kunnen zijn. Miljoenen vogels en muizen worden door onze katten gepakt. Maar heeft dat tot gevolg dat tal van soorten vogels nu uitsterven? Voor sommige vogels geldt dat zeker maar daar is niet alleen de kat verantwoordelijk voor. De boommatter, de vos en de bunzing jagen ook op vogels. Vogels onderling jagen op elkaar met als voorbeeld de buizerd, haviken en diverse soorten uilen. In de natuur is het nu eenmaal eten en gegeten worden.
Een fotograaf in dezelfde uitzending beweerde dat we miljoenen stoppen in het in stand houden van zeldzame vogelsoorten zoals de Grutto. Maar door de roofzucht van katten is die investering zinloos. Je kunt je inderdaad afvragen of we veel geld moeten steken in het redden van bijna uitgestorven vogelsoorten. Moeten we de natuur niet gewoon haar gang laten gaan? Kijk naar de huismus.
De huismus zien we langzaam terugkeren. Het bijna uitsterven van de mus had niets met onze katten te maken. Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Talrijkst in dorpen en in oudere buitenwijken, met rommelige tuinen. Als er veel hoge bomen staan, verdwijnt de huismus. En dat was het geval.
In vergelijking met pakweg 25 jaar geleden zien we een forse toename van Kouwen, Eksters maar vooral ook van de grotere vogelsoorten zoals Reigers, Buizerd, Kraaien, Uilen en zelfs de Raaf komt weer vaker voor.
Dat katten niet altijd vogels opjagen ontdekte ik laatst bij een groepje Kouwen die genoeglijk een kat gezelschap hielden. De reden? De kat had iets lekkers dat Kouwen ook lusten. Waarschijnlijk een flinke vis.
Tot slot: het opsluiten van onze katten is dierenmishandeling zei Midas Dekkers. Er zijn genoeg katten die een prima leven hebben maar nooit buiten komen omdat ze wonen op een flat. De bewering van Midas gaat wellicht in hoofdzaak op voor de katten die het buitenleven gewend zijn. Als het kan moet je kat naar buiten kunnen. Niet om aan zijn roofzucht te kunnen voldoen, maar vooral voor zijn sociale leven met andere katten. Niets menselijks is de kat vreemd.