De kattengedragsdeskundige, Jung had het niet kunnen bedenken. Met je kat naar de therapeut gebeurt vaker dan je denkt. Verwonderlijk? Ja en nee. Katten zijn net mensen, die kunnen ook ongewenst gedrag vertonen. Mensen sluiten we op in de gevangenis of een inrichting. De lastige kat verbannen we naar een asiel. Maar de kat in therapie kan ook.
Er is een tijd geweest dat als je huisdier ziek was, je naar een dierenarts ging die zijn geld verdiende als veearts en huisdieren voor een klein prijsje er bij deed. Had hij je toen een dure operatie aangeboden in plaats van een spuitje, dan had je hem tot oplichter verklaard. Inmiddels bestaan er mini ziekenhuizen voor katten en honden en specialisten voor kleine huisdieren. Een kostbare ingreep is heel normaal.
Ongewenst gedrag van je kat kan door vele oorzaken ontstaan. Als vroeger niets meer hielp om het af te leren bracht je de kat naar het asiel of liet je hem inslapen. Tegenwoordig bestaan er gedragstherapeuten speciaal voor katten. Zeg maar de kattenpsycholoog. Het is zelfs een erkend vak met HBO opleiding en een keurmerk. Hoe serieus moeten we deze tendens nemen?
Mijn grootvader werkte voor de Amsterdamse Rijtuig Maatschappij. Hij trainde hun paarden en kon sappige verhalen vertellen over onwillige paarden die alleen hij weer in ’t gareel kreeg. Martin Gaus kennen we allemaal als hondentrainer en hondenpsycholoog. Gedragstrainingen voor honden vinden we heel normaal en vaak noodzakelijk omdat ongewenst gedrag van een hond soms gevaarlijk voor ons en onze kinderen kan zijn.
Een paard dat woedend losbreekt of een hond die bijt, je moet er niet aan denken. Maar wat kan een kat nu fout doen? Sproeien, vechten met andere katten, de pasgeboren baby aanvallen. Continu miauwen. Geen medicijnen willen slikken of absoluut niet mee willen naar de dierenarts in de kattenmand. Krabben aan de bekleding van je nieuwe bank. Altijd wroeten in de plantenbakken. En zo zijn er nog veel meer onhebbelijkheden van katten op te noemen die we liever niet zien.
Kunnen we onze katten niet zelf opvoeden, desnoods met behulp van een boek? Ik denk dat dit heel goed mogelijk is maar om het gedrag te veranderen moet je eerst de oorzaak weten. Dat kan een aandoening zijn die de dierenarts moet behandelen. Maar is de kat kerngezond, dan komt eventueel de gedragstherapeut in beeld. Zonder dat het je onmiddellijk een maandsalaris kost, kan deze therapeut je adviezen geven. Zo’n advies (75 – 125) kan voldoende zijn om je kat zijn gedrag af te leren. Lukt het niet, dan kun je besluiten tot een therapie voor je kat. Het alternatief is alsnog het asiel of een spuitje (waartoe de meeste dierenartsen niet snel bereid zijn)
Een bezoekje van de kattenpsycholoog is dus zo gek nog niet. Ze komen bij je thuis om je kat te observeren en je te adviseren. De kosten vallen over het algemeen mee en zijn zeker niet zo hoog als van een dierenarts. Resultaat? Feit is dat je een kat heel veel kunt (af)leren maar het blijven dieren met een eigenzinnig karakter.