Het moet gedaan zijn met het bloeddorstige roofdier dat overdag zo lief op je bank ligt te slapen maar ’s nachts letterlijk de beest uithangt. Dat is de mening van Staats Bosbeheer, de Sophia Vereeniging en de Stray Animal Foundation. Hun oplossing is een verplichte chip en een verplichte castratie. Na verloop van tijd sterft onze huiskat dan vanzelf uit en blijven de raskatten over.
De gemiddelde leeftijd van onze huiskat is 16 – 18 jaar. Stel dat er nu een kattenwet komt, dan is Nederland zo omstreeks 2040 huiskatten vrij. We kunnen ze dan alleen nog bewonderen in de dierentuinen of op schilderijen aan de muur.
Het probleem is volgens de hier genoemde organisaties niet de zwerfkatten. Die zijn er vrijwel niet in de natuur maar zitten voornamelijk in de buurt van industrieterreinen en voeden zich met het afval van kantines, snackkarren en de foodindustie. Nee, onze huiskat is de grote boosdoener. Dat heeft ook te maken met onze opvoeding van de harige vriendjes. We geven ze te weinig te eten waardoor de behoefte ontstaat om op jacht gaan. En door de kattenluikjes hebben ze de vrijheid.
Ik ben geen bioloog maar een simpele kattenvriend en schrijver van verhaaltjes. Let dus niet op mijn mening. Maar de wilde katten hebben we vanaf een kleine 10.000 jaar geleden tot huiskat gebombardeerd om ons te verlossen van de muizen, ratten en insecten die onze voedselvoorraden bedreigden. Tot op de dag van vandaag zorgt onze huiskat dat we verschoond blijven van een muizen- en rattenplaag. Hij pakt soms een verzwakt vogeltje waardoor de vogelstand gezond blijft. Onze huiskat is dus ‘s nachts nuttig in de weer.
Lastig is dat hij graag in andermans tuin zijn behoefte doet en zijn krols geblèr in de nachtelijke uren kost nachtrust en is hinderlijk. Maar dat is op te lossen met de Tinder for Cats.
Ik geef toe, hoe lief onze huiskat voor zijn baasjes ook is, hij heeft een paar minder fijne eigenschappen. Maar dat geldt ook voor honden en krijsend gevogelte in de volières of de haan van de buren. Duivenmelkers geven soms ook overlast. Kortom, huisdieren hebben voor- maar ook nadelen. Moeten we ze daarom maar langzaam zien uit te roeien zoals we ooit met de wolf, vossen, marters en de bevers hebben gedaan? Wat zeg je? Wolven, vossen, maters en bevers zijn weer terug! Ja, zelfs de wilde kat en de Lynx zijn in onze bossen gesignaleerd. Maar daar hebben we dan ook heel veel moeite voor gedaan. Hoewel de zojuist genoemde wilde dieren niet vergelijkbaar met de huiskatten zijn, gaat het om het principe dat wij mensen trachten de natuur naar onze hand te zetten met spijt tot gevolg.
Stel je voor: we laten onze huiskatten verplicht chippen en castreren. Een huiskat op straat zonder chip wordt gelijk door een Boa de nek om gedraaid. De eigenaar van de huiskat op straat met chip ontvangt een forse boete. En wie nog een kattenluikje heeft riskeert een jaar gevangenisstraf. Ondertussen struikel je over de muizen en ratten. De ziekenhuisbedden liggen vol met voornamelijk vrouwen die gevlucht voor de muizen hun ledenmaten hebben gebroken. Er breken tal van enge ziektes uit die door muizen en ratten worden overgebracht. Is dat de maatschappij van de toekomst?
Wie zijn gezond verstand gebruikt eert de huiskat en laat hem begaan.