Steeds meer Nederlanders kiezen voor een exoot als huisdier. De Serval staat bovenaan de lijst. Op mijn website is het verhaal over de Serval ook het meest gelezen na het verhaal over Gijs de natuurbrug kat.
De Serval is een prachtig dier om te zien en de grootste kat die je legaal mag houden. Ik ken een Servalfokker en ben overtuigd van zijn goede bedoelingen. Aangezien de vraag naar Servals groter is dan het aanbod, kan deze fokker eisen stellen aan de kopers. Dat doet hij ook. Je krijgt dus niet zomaar een Serval mee, er gaat een hele procedure aan vooraf.
Wie in ons land een Serval van een geregistreerde fokker koopt, wordt dus goed voorgelicht en geholpen bij het treffen van alle noodzakelijke voorzieningen zoals een buitenverblijf en de beveiliging. Dat neemt niet weg dat het mis kan gaan. In dat geval neemt de fokker het dier terug en zoekt een nieuw tehuis voor hem of haar. Probleem diervriendelijk opgelost?
Helaas niet. Vorig jaar kreeg de Stichting Aap 18 Servals aangeboden. 5 zijn opgevangen bij de stichting in Almere. Eén was er zo slecht aan toe dat hij moest worden afgemaakt. Hoe kan dat? Ik schreef immers dat fokkers de bij hun gekochte dieren proberen te herplaatsen.
De Servals bij Aap komen niet van de Nederlandse fokkers maar overal uit Europa vandaan. Via, via gekregen of gekocht op websites zoals EBay en Marktplaats. Mogelijk speelt de prijs ook mee. Een Servalwelpje van een officiële fokker kost ergens tussen de 15.000 en 40.000 euro. Aangeboden voor een fractie van de prijs in Frankrijk of op EBay is aantrekkelijk. Waarschijnlijk de reden dat Servals opvallend vaak cadeau worden gedaan, dat melden althans de eigenaren. En dan komt hun teleurstelling. Een Serval is geen lieve schootpoes. Hij vreet, als hij de kans krijgt, je huiskat en konijnen op, sloopt je meubilair en netjes zijn behoeftes op een kattenbak doen kun je niet van hem verlangen. Ontsnappen op zoek naar avontuur is hij een meester in. ( hij kan 3 meter omhoog springen)
Je moet dus terdege voorbereid zijn als je een Serval als huisdier wilt. Bovendien heeft hij een kostbaar dieet en is het moeilijk een dierenarts te vinden die verstand van de Servals heeft. Dierentuinen willen de Servals niet. Terug in de natuur gaat ook niet omdat de Servals in gevangenschap geboren zijn.
Stichting Aap hekelt de influencers die breed uit op Instagram en YouTube vertellen over hun exotische huisdieren waaronder de Servals. Ze brengen hun fans op het idee om ook een exoot aan te schaffen. Zo’n impuls gaat altijd mis.
Hoewel de Stichting niet geraadpleegd is bij de samenstelling van de toekomstige lijst van dieren die we wel of niet mogen houden, pleiten ze voor de Serval op de zwarte lijst. Wie dan toch een exotische kat wil kan nog altijd kiezen voor een Savannah of een Bengaal. Dat zijn katten die verwant zijn aan de Serval maar zodanig gedomesticeerd dat ze wel als huiskat te houden zijn.
NB: op de foto een Serval van 2 maanden oud.