De Siamese kat is het enige kattenras dat altijd iets te “vertellen” heeft, ongeacht dag of nacht. Niets om je zorgen over te maken. Afleren gaat niet. De Siamees is een “praatkat” dat is zijn natuur. Zorg ook altijd dat hij één of meerdere vriendjes heeft. Heb je geen Siamees, lees dan verder.
Katten communiceren onderling via lichaamstaal. Een kat leert al snel dat als hun baasje de fysieke signalen niet goed begrijpt ze moeten communiceren door middel van miauwen. Met dit miauwen, willen ze meestal iets vertellen. Bijvoorbeeld dat ze naar buiten willen want alleen maar voor de buitendeur gaan staan, dat begrijpt het baasje niet. Is het baasje hardleers door de deur gesloten te houden, dan blijft de kat miauwen tot hij zijn zin krijgt.
Een kat is een gewoontedier met een inbouwde klok. Ben je gewend om elke avond rond 11 uur naar bed te gaan en mag de kat dan mee om bij je slapen? Waag het niet om met een biertje en zak chips na 11 uur voor de buis te blijven hangen. Je kat gaat je dan beslist treiteren met zijn kattenkwaad of met miauwen.
Heb je ooit de domme fout begaan om bij het opstaan als eerste handeling je kat eten te geven, dan kun je het uitslapen voor de rest van je leven vergeten. Bijkomend voordeel: zolang je kat leeft heb jij nooit meer een wekker nodig. Hij zal je dagelijks omstreeks hetzelfde tijdstip luid miauwend te kennen geven dat het tijd is voor zijn ontbijt.
Maar er zijn ook andere redenen waarom de kat met ons wil “spreken”. Verveling is daar één van. Nadat hij wild door de kamer heeft gerend, zijn krabpaal heeft beklommen of de gordijnen als schommel heeft uitgetest, hoopt hij dat wij begrijpen dat hij met ons wil spelen. Zo niet dan gaat hij miauwen. Als dit vaak voorkomt kun je overwegen hem een speelkameraad te geven. Een kat erbij dus, die tevens zijn eventuele eenzaamheid oplost.
Het uitsluitend nachtelijk miauwen is voor een kater in de bloei van zijn leven hormonaal gedrag. Hij wil naar buiten op zoek naar een gewillige poes. Laat hem castreren en het probleem is opgelost. Maar nachtelijk miauwen, kan ook te maken hebben met angst voor onweer of omdat je kat door ouderdom minder is gaan zien. Neem hem bij je, knuffel hem en laat zo merken dat hij veilig bij je is.
Na een verhuizing hebben katten tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Verandering is voor de kat als gewoontedier dramatisch. Ze zijn hun veiligheid kwijt en dat laten ze te pas en te onpas door miauwen blijken. Je zult die eerste weken in dat nieuwe huis dus extra aandacht aan je kat moeten besteden en dat is lastig omdat je nog zoveel hebt te regelen. Pas op dat je kat niet aan de wandel gaat op zoek naar zijn vorige huis.
Een kat kan ook miauwen omdat er iets met hem aan de hand is wat wij niet kunnen zien. Een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden. Blijkt je kat toch helemaal gezond te zijn dan moeten we het vele miauwen maar nemen zoals het is of de kattengedragsdeskundige raadplegen.
Tot slot heb je natuurlijk katten die graag de aandacht opeisen en daar ver in kunnen gaan. Hebben ze eenmaal geleerd dat jij antwoordt geeft als zij miauwen dan wordt het hun tijdverdrijf. Je zult continu worden “aangesproken” tot je reageert. De kattenbek snoeren door iets lekkers te geven heeft een averechts effect. De oplossing is niet meer reageren maar dat moet je lang vol kunnen houden want een kat is eigenzinnig en hardleers.