De inwoners van Dubai mogen de zwerfkatten op straat niet meer te eten geven. Wie dat verbod negeert krijgt een boete van omgerekend 95 euro. Nu kunnen de rijke inwoners dat bedrag met gemak betalen maar het gaat om het principe.
Als je dit van Dubai leest dan denk je onmiddellijk aan een andere grote stad Istanbul waar de katten door de bewolking letterlijk op handen worden gedragen. Houden Arabieren dan niet van katten? Natuurlijk zijn de Turken een ander volk. Maar hun liefde voor katten verschilt niet zo veel met de liefde voor katten van de inwoners van Dubai. De populatie zwerfkatten is echter vreselijk uit de hand gelopen. Ze vechten met elkaar, brengen ziektes over, vervuilen met etensresten de straten en vallen honden en soms zelfs kinderen aan.
Vrijwel iedereen in Dubai is het er over eens dat er moet worden ingegrepen alleen de manier waarop staat ter discussie. De overheid is alvast begonnen met het vangen van honderden katten die helaas naar de kattenhemel gaan. Maar voor elke kat die ze vangen en afvoeren komt er uit ’t niets een kat terug. Het is populair gezegd dweilen met de kraan open.
Begaan met het lot van de katten zijn een aantal inwoners een kattenopvang begonnen. Zij zorgen dat de katten worden gecastreerd en gesteriliseerd. Volgens hen is dit de enige oplossing om van de kattenoverlast af te komen. Het is ook een humane oplossing. Hebben ze gelijk?
Dubai is niet de enige stad in de wereld met een zwerfdieren probleem. Ook in ons land komt de overlast voor. Je lost het niet op met de zwerfdieren een spuitje te geven of naar het asiel te brengen.
“In dichtbevolkte gebieden van mensen, zorgt de mens vaak ongemerkt voor de gunstige leefomstandigheden voor een zwerfpopulatie honden of katten. Immers, mensen creëren schuilmogelijkheden voor honden en katten, zodat de dieren onderdak hebben als dat nodig is. Ook produceren mensen voedingsafval, waar veel dieren van profiteren. Het gaat dan niet alleen om situaties waar het afval op straat ligt, maar ook om stedelijke situaties met afvalbakken zonder deksels of om vuilniszakken die opengescheurd kunnen worden. Daarnaast zijn met name katten goed in staat om zelf voor voedsel te zorgen door het vangen van muizen, ratten en andere knaagdieren en vogels. Zo kan een koppel katten binnen tien jaar wel voor een half miljoen nakomelingen zorgen” Bron: https://www.stray-afp.org.
Casteren en steriliseren was tot voor kort een chirurgische ingreep. Zo’n ingreep kost tijd en geld en is bij grote aantallen katten aan een beperkte capaciteit gebonden. Maar er gloort hoop aan de horizon. Tegenwoordig zijn er ook niet-chirurgische sterilisaties en castraties mogelijk. Er kan worden ingegrepen op verschillende niveaus van de voortplanting: hormonaal, cytotoxisch, immunologisch en chemisch. Ook staat de wetenschap op het punt om poezen te steriliseren door een vaccin. De stap naar het oraal aanbieden van eenmalige en permanente sterilisatie en castratiemiddelen is dus zeer dichtbij.
Het ziet er naar uit dat het doden van zwerfdieren in de toekomst vrijwel niet meer nodig is. Veel hangt ook af van hoe wij met de dieren omgaan en het besef dat het aanhalen en koesteren van die “zielige” zwerfdieren de keerzijde heeft van er komen er steeds meer…
Tot slot het antwoord op mijn vraag waarom de katten van Dubai wel en de katten van Istanbul geen overlast geven. Dat antwoord kwam van mijn Turkse buurman. Hij zei: “Wij Turken voeden katten veel beter op. Hun beschaafd gedrag komt ook door de liefde die we ze geven. “